10 juni 2018

Gazelle

By In heinde

Zeven jaar al trap ik op de pedalen van een tweedehands Gazelle, een stalen ros dat vele zomerse onweersbuien en winterse koudefronten heeft moeten doorstaan. Ze is er niet geheel ongeschonden uitgekomen. Soms schiet er ineens een rem los – of beide tegelijk – en als ik over een kuil of hobbel fiets, vliegt de ketting eraf. Er ontbreekt een handvat, een bel, meerdere spaken en vele schroefjes. Ze rammelt en ratelt, ze steunt en kraakt. Inmiddels is het geen fiets meer, maar een verroest frame met wielen, samengebonden met ducttape.
Wanneer mijn wiel per ongeluk in een tramrail terechtkomt, en niet alleen de ketting van de fiets vliegt, maar ook beide remmen het begeven en de spaken ratelend van het wiel knappen, erken ik dat ze nu werkelijk kapot is. Nooit ga ik meer met een schroevendraaier en de inbussteutels de kettingkast eraf halen. Vandaag nog ga ik op zoek naar een nieuw tweedehands rijwiel en ik koop een nieuw tweedehandse vóór mijn afspraak vanavond.
Thuis tik ik op Marktplaats ‘damesfiets’ in, gelieve binnen vijf kilometer van mijn adres. Na een reeks rossen van honderden euro’s, kom ik uit bij een fiets van Rick.
Rick is vier weken actief op Marktplaats. Hij heeft een advertentie geplaatst met als titel ‘mooie nette damesfiets hallelujah’, een omafiets, die, zo schrijft hij, in goede staat is, een nieuw zadel heeft, een slot en nog meer van dat soort positieve vermeldingen. De opsomming eindigt met: ‘vraagprijs 35 euro en dat is echt goedkoop voor deze fiets!’
Dat was inderdaad héél goedkoop voor zo’n fiets.
Ik zoem in op de kaart; als woonadres heeft hij het plein voor het Centraal Station opgegeven. De foto’s van de fiets zijn, toevallig of niet, gemaakt in de trein; een Sprinter, zo maak ik op uit de blauwe bekleding van de opgeklapte stoeltjes waar de fiets voor staat. Op de stoelen in het gangpad erachter zitten geen passagiers. Rick moet in een van de laatste treinen hebben gezeten toen hij de foto’s nam; buiten is het donker, de ramen weerspiegelen het stuur en het zadel. Hij heeft de advertentie geplaatst om 02.56 uur.
Onder het bericht staat: ‘AUB bellen en niet sms’en en geen bod plaatsen AUB fiets kan gebracht worden of ergens afspreken bijvoorbeeld het Centraal Station is voor mij het makkelijkst AUB bellen want de kans is groot dat de fiets snel verkocht is!’
Wie is Rick? Een conducteur die na zijn dienst een weesfiets vindt? Een schoonmaker die tijdens zijn nachtelijke schoonmaakuren struikelt over een achtergebleven rijwiel? Of een dief die het vehikel bij de stalling bij Utrecht Centraal jat, meeneemt met de trein, en verkoopt in Den Haag?
Ik bel een paar keer naar het mobiele nummer dat onder aan de advertentie staat. Er wordt niet opgenomen. Even later is de advertentie van Marktplaats verwijderd.
Er zit nu even niets anders op; ik graai weer in de gereedschapskist op zoek naar de schroevendraaier en inbussleutel.