10 juli 2018

Pendelen

By In heinde 4 min

Foto van Skitterphoto op Pexels

Tussen het Funhouse, waar posters voor de ramen hangen van vrouwen met zweepjes en mannen met zwartleren strings, en een eetcafé waar de ‘falafel altijd vers’ is, staat een winkel waar wierook de deur uit kringelt.
Als ik de drempel over loop, kwaakt er een kikker. Achter in de winkel, naast een kralengordijn, schikt een vrouw met kort grijs haar en een lange jurk een stel kaarten op een plank.
Ik struin doelloos tussen de tarotkaarten, gelukspoppetjes, dromenvangers, stenen, kristallen lampen, essentiële oliën, aromalampjes en wierook voor inzicht, geluk en liefde. Boven de geurstaafjes hangt een handgeschreven kaartje: ‘Voor de Tibetaanse wierook kunnen we ook pendelen voor persoonlijk advies.’
Pendelen! Tweede klas middelbare school. Mijn beste vriendin was op zoek naar haar paranormale gaven. We zaten in kleermakerszit op haar bed tegenover elkaar. Ze wilde weten hoeveel kinderen ze zou krijgen. De pendel, gemaakt van naald en draad uit de naaimachine van haar moeder, bungelde boven haar hand. De cirkels en kruisjes schenen haar te vertellen hoeveel kinderen, en van welk geslacht, er te verwachten zouden zijn. Mijn vriendin zei: ik krijg twee meisjes en een jongen. Nu jij, zei ze.
‘Hoe werkt dat, pendelen?’ vraag ik aan de verkoopster.
Uit de la achter de toonbank haalt ze een pendel, een zilveren ketting met een bolletjes van glas aan de onderkant.
‘Steek je linkerhand maar uit,’ zegt ze.
Ze laat de pendel boven mijn hand bungelen, terwijl ze met haar andere hand een voor een de zakjes wierook aanraakt. Ik let op verdacht trillende vingers, polsbewegingen, sturing vanuit de bovenarm. De pendel trilt of hangt stil, maakt een kruis of een cirkel. Als de pendel cirkelt, pakt ze het zakje wierook. Ze gaat de vijfentwintig soorten wierook af. Aan het eind liggen er drie verschillende zakjes.
Het blaadje ernaast geeft uitleg over de betekenis van de wierooknummers. Wierook nummer 16 zou inwerken op mijn kruinchakra (maakt vrolijk en geeft licht en luchtigheid), nummer 18 is balancerend en helend, en nummer 24 geeft duidelijkheid en inzichten.
‘Zegt je dat wat?’ vraagt de verkoopster.
Dat zegt me wel wat. Maar die andere drie en twintig wierookstaafjes zeggen me ook wel wat.
Mijn vriendin liet de naald boven mijn hand bungelen. Na een paar minuten legde ze de pendel op tafel.
‘Je krijgt zeven kinderen,’ zei ze beslist. ‘Drie jongens en vier meisjes.’