10 januari 2019

Haartheater

By In heinde 2 min

Zondagochtend liep ik door Amsterdam-Zuid, van het station, langs de kantoorgebouwen van de Zuidas, naar het museumplein. Op de hoek van de Beethovenstraat en de Stadionweg stond een winkel met grote ramen, en daarbinnen grote spiegels tegen de wanden, zwartleren stoelen, haardrogers, haarverzorgingsproducten keurig gerangschikt op planken.
Tot zover leek het op een gewone kapperszaak, maar in het midden stonden ook enorme kamerplanten in potten, een vaas met een groot boeket bloemen op de hoek van de toonbank. Aan het plafond hingen designlampen. Dit was, zo stond er op de ruiten, zodat er geen misverstand over zou kunnen bestaan, ‘het Haartheater’.
Ik vroeg me af welke toneelstukken en opera’s daarbinnen worden opgevoerd. De Barbier van Sevilla? Comedies in drie bedrijven waarbij de klant een vrolijke coupe soleil krijgt aangemeten, een tragedie in vijf delen, eindigend in een jammerlijk mislukte knipbeurt?
Uit nieuwsgierigheid bezocht ik ‘s avonds hun website. In het Haartheater, zo werd me al snel duidelijk, werken geen mensen, maar people. Die zijn geen kapper, maar great lenghts specialist, creative colorist, highlight specialist, curlspecialist en booker. De salon was niet gevestigd in Amsterdam-Zuid, maar in Uptown Zuid. Behalve een knipbeurt, kunnen klanten er ook een super speedy manicure krijgen.
Knippen heet er gelukkig nog knippen. Maar alles wat níet knippen is, heet een classic cover, seamless highlights, pure gloss. Als je geblondeerd wil worden, dan kan dat met Scandinavian blond. Of je kiest voor een color melt of een face framing balanyage; baby lights (echt waar) rondom je gezicht.
Mocht je een drastische kleurverandering willen, dan heb je nog de change my script, een behandeling die een hele dag in beslag kan nemen. Hoeveel dat mag kosten, krijg je te horen op aanvraag. Dan weet je het wel. Een dergelijke behandeling is alleen betaalbaar voor people die in Uptown Zuid honderden euro’s per hour kunnen declareren.         Oh well, ik besteed mijn geld toch liever aan een toneelstuk in een écht theater.