2 juli 2021

Wijnwinkel

By In heinde 3 min

Op zoek naar sake of een Spaanse tempranillo, port of bordeaux? Bij Marius in Den Haag vind je wijnen in verschillende prijscategorieën, met tips en suggesties van Jouw Wijnvriend.

Het moment waarop Marius zich realiseerde dat wijn iets bijzonders was, herinnert hij zich nog goed. “Mijn vader had een wijnkelder. Toen ik een keer met een vriendinnetje alleen thuis was, pakte ik random een fles uit het rek. Die wijn vonden we allebei niet zo lekker, hartstikke zoetig. Ik heb de kurk er weer op gedaan en de fles in de koelkast gezet.” Later kwam zijn vader thuis. Het bleek een bijzondere dessertwijn uit de Bordeaux. “Mijn vader was heel boos. Toen dacht ik: blijkbaar heeft wijn toch iets bijzonders.”
De jaren erna raakte hij, mede door zijn werk in de horeca, steeds meer geïnteresseerd in eten en wijnen. Een vinoloog bij Van der Valk in Voorschoten raadde hem Het proefboek van Peter Klosse aan. “Zo’n gaaf boek. Ik werd getriggerd door smaakcombinaties, door al die smaakverschillen die wijn en spijs konden hebben. Zwoel, zacht, fris, filmend…”
Hij volgde wijncursussen en -opleidingen, en startte vervolgens als ondernemer vanuit een zolderkamer in Den Haag. In 2005 trok hij in het hoekpand aan de Piet Heinstraat en de Heemskerckstraat. Vier jaar geleden werd de wijnwinkel flink uitgebreid. Sindsdien is er ook een proeflokaal met lange houten tafels waar Marius proeverijen en cursussen organiseert.
Voor de verkoop maakt hij een voorselectie met Les Genereux, een samenwerkingsverband van veertig Nederlandse kwaliteitswijnhandels, met een gezamenlijke voorraad van 900 wijnen. Daarna maakt hij met het team een selectie voor de winkel en voor de restaurants waaraan ze leveren.
Naast de verkoop van bekende wijnen, zijn ze ook altijd op zoek naar nieuwe producenten. “Als een producent groeit in naam en faam, groeit de prijs mee. De truc voor ons is om nieuwe talenten te vinden bij wie de wijnprijzen niet te hoog zijn. Natuurlijk wil je wel met een goede producent blijven werken, maar op een gegeven moment is die wijn niet meer bereikbaar voor een bepaalde groep mensen.”
Zelf heeft hij ook zo zijn favorieten, afhankelijk van het wijnjaar, zijn gemoedstoestand, het weer. “Geuren vind ik heel belangrijk. Als ik aan het walsen ben met mijn glas, en steeds meer ruik en steeds minder slokjes neem, dan merk ik dat ik een wijn echt heel lekker vind.”
Binnenkort hoopt hij ook weer wijnproeverijen te kunnen organiseren. “En verder gewoon door ondernemen, met het team.” In dat kader wil hij ook Wouter Kootker, de winkelmanager, genoemd hebben: “Die staat hier vaker dan ik, dus hij is heel belangrijk.”
Zelf staat hij vaak op vrijdag en zaterdag in de winkel. “Dat is het leukste: als mensen blij terugkomen en vertellen over een wijn die we hebben aangeraden. En ik geniet er heel erg van als de vibe in het team, in de winkel en de horeca goed is.”

Wijnwinkel Marius Jouw Wijnvriend
Piet Heinstraat 93
Website: www.mariuswijn.nl
Instagram: @mariuswijndenhaag

Dit interview met Marius van wijnwinkel Jouw Wijnvriend in Den Haag werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #4, 2021.