21 februari 2022

Antiekwinkel Notre Dame

By In media 2 min

Een bronzen paardengroep of een houten lakenkast, glaswerk van Pools kristal en zilver uit Engeland; liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij antiekwinkel Notre Dame.

Zelf zijn ze ook meer dan eens verliefd geworden op een antiekstuk, vertellen Herman en Conny Dame, die sinds 2002 de antiekwinkel aan de Trompstraat runnen. “Als je net begint, vind je bijna alles mooi. Dan stond een meubel eerst een paar jaar bij ons in de woonkamer en vervolgens verhuisde het naar de winkel. Maar op den duur koop je puur voor de zaak,” zegt Conny.
Smeuïge verhalen over pareltjes op een veiling zijn leuke borrelpraat, maar in de praktijk komt het vooral neer op lezen, zoeken en goed naar het conditierapport kijken, vertelt Conny. In de boekenkast achter in de winkel staat de complete rij van Benezit, een naslagwerk over kunstwerken en schilderijen. “Daarin staat wat op Google niet te vinden is: specifieke informatie over de achtergrond van kunstenaars, waar ze exposeerden, welke werken zijn verkocht. Het is soms een hele zoektocht naar de oorsprong van een kunstwerk. Dat maakt het zo interessant.”
Zo heeft elk antiekstuk dat in de winkel staat een verhaal. “Deze kristallen kroonluchters komen uit een Tsjechisch museum,” zegt Conny. “En dit servies heb ik overgenomen van een Duitse dame. Haar familie had de spullen tijdens de oorlog begraven in de kelder.”
Hoe enthousiast ze ook zijn over hun werk, binnenkort nemen schoondochter Monique en haar man Michel de antiekzaak over. “We verkopen nu eerst wat er nog in de winkel staat,” vertelt Monique, interieurstylist en art director. “Maar op den duur geven we er natuurlijk ook onze eigen draai aan.”
Conny en Herman blijven wel meubels stofferen en restaureren. Dat doen ze in de ruimtes onder de winkel. In het zaaggedeelte worden op werktafels en draaibanken meubelstukken gerestaureerd, en weer in elkaar gezet met warme beenderlijm.
In de ruimte ernaast laat Conny zien hoe ze politoerlagen op meubels aanbrengen. Ze schudt met een flesje schellak. “Vooral in India komen op bepaalde bomen lakschildluisjes voor. Die scheiden een harsachtig product af dat we mengen met ethanol voor politoer.” Op tafel staat een likeurkistje, ingelegd met honderden kleine, gekleurde houtstukjes. “Kijk, deze is meerdere keren gepolitoerd en glanst weer prachtig.”
In de stoffeerruimte liggen rollen stof tussen cocktailstoeltjes en een chaise longue. Conny stoffeert zelf nog op de ouderwetse manier door eerst een stoel helemaal “kaal te halen” en vervolgens opnieuw op te bouwen. “Iemand zei: ‘Je ziet die stoel groeien.’ Dat maakt het zo leuk om te doen.”
Wie nog een oud meubelstuk op de zolder heeft staan en die zelf opnieuw wil bekleden, kan zich bij haar ook aanmelden voor een cursus stofferen. Geen antiek in bezit, maar wel zin om de handen te laten wapperen? Conny heeft zitmeubels, dus je kan zo met stoel en stof aan de slag.

Notre Dame Antiek
Trompstraat 276
Website: www.notredameantiek.nl
Instagram: @notredameantiek.nl

Dit interview met Herman en Conny Dame van antiekwinkel Notre Dame werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #1, 2022.