24 mei 2022

Haagsche Kopjes

By In media 3 min

Kappersstoelen naast barkrukken, zelfgemaakte haarzeepjes, exposities in de etalage; bij Haagsche Kopjes komen kappen en kunst samen.

“Het idee om zelfstandig ondernemer te worden was er altijd al,” vertelt Barbera Sterk, oprichter en eigenaresse, buiten op het pleintje aan de Vondelstraat. “Met mijn oude baas, voor wie ik tien jaar werkte, kwam ik in het modewereldje terecht. Fotografen, modellen en fotoshoots, maar ik merkte: dit is niets voor mij. Uiterlijk interesseert mij helemaal niks.”
Toen ze in april 1993 Haagsche Kopjes oprichtte, maakte ze daar ook ruimte voor kunst. “Ik was altijd al bezig met etalages, met kleine exposities. En knippen gaat niet alleen om uiterlijk en mode. Juist niet. Haagsche Kopjes is heel vrij. Heel echt. Daarom ben ik ontzettend trots op wat wij hier doen.”
Wij, dat zijn Barbera én de zes zelfstandig ondernemers die een stoel huren bij Haagsche Kopjes. “De kappers zijn allemaal persoonlijkheden met een visie. Ik denk dat je sterk in je schoenen moet staan om hier te kunnen werken. Ze knippen niet alleen ontzettend goed; wat ik erg leuk vind, is dat ook zij steeds meer hun stempel op de zaak drukken.” Zo verkopen ze kettingen, ringen en zelfgemaakte zeepjes. “Een winkel ín de winkel. Geen troep: het moet wel bij Haagsche Kopjes passen.”
Dat geldt ook voor de muziek die er gedraaid wordt. “Ooit hadden we hier een winkeltje, Haagsche Oortjes, waar alleen Haagse muzikanten hun lp’s en cd’s konden komen brengen. Maar bij Haagsche Kopjes hoort van oorsprong jazzmuziek. Dat komt echt door mij.”
Inmiddels werkt ze bijna veertig jaar als kapper. “Na al die tijd vind ik het vak nog steeds leuk. Ik hou ervan om mensen mooier te maken.” De creaties, de creativiteit; met haar heb je materiaal in handen, vertelt ze. “In de praktijk komen er natuurlijk ook mensen binnen die zeggen: puntje eraf. Maar ik benader iedere knipbeurt als iets nieuws. En goede gesprekken met klanten zijn voor mij ook heel waardevol. Ik vind het wel eens vervelend dat mensen mij precies gaan vertellen hoe zij hun haar geknipt willen hebben. Nu ik ouder word, krijg ik daar steeds meer moeite mee. Ik maak ook zeker heel veel mensen níet blij. Die passen dan niet bij mij, bij mijn knippen, bij mijn ideeën.”
Sinds een aantal jaar studeert ze aan de Rietveldacademie en richt ze zich steeds meer op het maken van kunst. Afzondering en rust vindt ze in haar atelier buiten Den Haag, bij Haagsche Kopjes laat ze zich inspireren door het contact met klanten en collega’s. Barbera: “Juist die afwisseling is heel goed voor me. En ik voel me gewoon heel erg verantwoordelijk voor wat er gebeurt hier in de zaak en in de buurt.” Organiseren is ze naar eigen zeggen beu, maar ideeën? Die heeft ze nog altijd genoeg. Neem de Vondelstraat, die nu openligt. “Kom ik hier op het pleintje, dan denk ik: dit is hét moment om iets leuks te organiseren.”

Haagsche Kopjes
Vondelstraat 14
Telefoon: 070-3622401
Website: www.haagschekopjes.nl
Instagram: @haagschekopjes

Dit interview met Barbera Sterk van kapsalon Haagsche Kopjes werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #3, 2022.