15 december 2022

Kledingruil

By In heinde 3 min

De laatste mode voor een leuke prijs? Snuffel bij SWAPS aan de Vondelstraat. Daar vind je tweedehands merkbroeken, truitjes van katoen of misschien dat ene rode leren jasje waarvan je niet wist dat je ‘m wilde hebben.

Sinds anderhalf jaar kan je in de winkel van Elsa Verhoeven tweedehandskleding ‘kopen, ruilen of droppen’. Tussen de collectie hangen bordjes met #nieuwisnietnodig en tips voor het passen van kleding.
SWAPS is het resultaat van Elsa’s aversie tegen de snelle mode. Die afkeer ontstond, vertelt ze, na het zien van The True Cost, een documentaire over de kledingindustrie. “De productie van fast fashion heeft zoveel impact op het milieu en het leven van de mensen daar. Ze worden ziek van de afvalstoffen en de zware metalen. Katoenplantages vragen zoveel water dat de dorpen eromheen moeten verhuizen omdat er geen drinkwater meer is. Verfstoffen die van de kleding afkomen nadat het geverfd is, worden in de rivieren geloosd,” zegt Elsa. “Grote ketens en overheden grijpen niet voldoende in. Ik dacht: de enige die hier invloed op heeft ben ik, als consument.”
Aanvankelijk ging ze op zoek naar duurzaam geproduceerde kleding. “Maar de keuze is beperkt en de stijl vind ik niet altijd leuk.” Omdat ze daarna in tweedehandskledingwinkels niet altijd slaagde, organiseerde ze met een vriendin kledingruilavonden – op steeds grotere schaal. “Ik bewaarde de voorraad, zodat er zoveel mogelijk keuze was en mensen zoveel mogelijk konden vinden, waardoor ze zo weinig mogelijk nieuw hoefden te kopen. Dat was steeds mijn doel.”
Ze kreeg genoeg van het gesleep met kleding en ging op zoek naar een permanente locatie. Dat werd – na een verbouwing van haar huis – haar vroegere woonkamer. Bank en tafel maakten plaats voor rekken met hippe kleding.
Met haar winkel richt ze zich, samen met collega Yanne, vooral op vrouwen tussen de 20 en 40 uit de buurt. “Ik denk dat de meeste mensen die hier komen hetzelfde willen als ik, namelijk het behoud van een goede, schone, fijne aarde. En het helpt heel erg dat jonge meiden hier kleding vinden die je nergens anders tegenkomt. Zij vertellen dat ook weer door.”
Alles wat bij SWAPS aan de knaapjes hangt, is tweedehandskleding van de afgelopen vijf jaar tot de mode van nu. De stukken worden naar ‘hipheid’, kwaliteit en merk verdeeld in drie prijscategorieën. Je koopt kleding, of een strippenkaart waarmee je een x aantal items kunt ruilen.
“Wat ik wil aantonen, is dat je met tweedehandskleding een goed verdienmodel kan neerzetten. Zo kan de hele ‘hergebruikbeweging’ groter worden,” vertelt Elsa. Om die reden heeft ze ook bewust geen stichting opgezet. “Het recyclen van kleding is geen goed doel, het is de toekomst. De aarde gaat stuk als we dit níet doen. Daarom betaal je gewoon voor dit ruilconcept, net als voor de kleding in de winkel. Die financiële uitdaging valt evengoed onder duurzaam ondernemen.”
In de toekomst zou ze – “heel utopisch hoor” – een grote ruimte willen, met ook mannen- en kinderkleding en een herstel- en reparatieafdeling. Maar eerst staat er nog een ruilavond voor feestkleding op de planning, All I swapped for Christmas. “Glitters en galajurken draag je vaak slechts één keer, maar het is wél leuk om er speciaal uit te zien met Kerst en oud en nieuw.” Wie dus nog een feestelijke outfit zoekt, loopt op zaterdag 10 december tussen 19.00 en 22.00 uur even binnen bij SWAPS voor een hapje, drankje en – wie weet – een jurkje.

SWAPS Kledingruil | Clothing swap
Vondelstraat 94
Website: www.swapsdenhaag.nl
Facebook: Swaps Den Haag
Instagram: @swapsdenhaag

Dit interview met Elsa Verhoeven van SWAPS werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #6, 2022.