24 januari 2023

Verpakkingsvrij

By In heinde, media 2 min

Evie heet ze, het rode busje dat elke donderdag op de biologische markt op het Prins Hendrikplein staat. Evie’s eigenaren Tessa en Anne verkopen er chocoladeproducten en ontbijtgranen, rijst en pasta, en nog veel meer. Allemaal verpakkingsvrij.

Het begon met een boek, zo vertellen ze op de Zeeheldenmarkt. Tessa: “Anne kreeg Het Zero Waste Project. Een leuker leven met minder plastic. Eerst probeerden we zelf afvalvrij te leven. Dat bleek lastig. Als je naar de supermarkt gaat, kom je thuis met tassen vol plastic. Ik zei tegen Anne: ‘Laten we ooit zo’n zero waste winkel starten’.” Anne: “Maar ik had een weekje vakantie in januari 2020 en kon het idee niet loslaten.”
‘Ooit’ werd ‘binnenkort’. Ze waren van plan een verpakkingsvrije winkel te openen in Rotterdam, maar toen in maart 2020 de coronapandemie begon, veranderde dat idee in een mobiel concept. Tessa: “Een combinatie van een foodtruck en een SRV. Niet ín de bus, maar áán de bus.”
Met crowdfunding, een lening en eigen investeringen brachten ze genoeg geld bij elkaar om hun onderneming te starten. Na een lange zoektocht vonden ze een bus die op bio-CNG rijdt: groengas, gemaakt van slip- en restafval. Tessa: “Op die manier proberen we zo duurzaam mogelijk rond te rijden.” Sinds maart 2021 toeren ze met Evie door wijken in het westen van Nederland – de routes zijn realtime te volgen via hun website – en staan ze op verschillende markten.
Evie zelf is een knusse bus met klep. De houten aftimmering aan de binnenkant herbergt veel aanlokkelijke potten met – voornamelijk biologische – inhoud. Tessa: “Wat je ziet is maar een klein deel van wat we verkopen. Onder de toonbank hebben we nog schepbakken en kastjes.” De kaart telt vijf A4’tjes met tal van producten: van rijst en pasta tot gedroogde peulvruchten, zaden en kruiden. “Vooral de ontbijtgranen en de gemengde noten zijn hardlopers.”
Klanten nemen zelf lege potjes mee, maar kunnen ook ter plekke weckpotten in drie verschillende maten kopen. Toch is de keten nog niet helemaal vrij van verpakkingsmateriaal. Tessa: “Aan de achterkant is er helaas nog wel afval.” Ze overleggen daarom regelmatig met leveranciers hoe de producten afvalvrij kunnen worden aangeleverd. Zo staat op Evie’s toonbank ook koffie van Santas, een Rotterdamse onderneming. “Zij leveren ons de koffie in blikken, die zij – eenmaal leeg – weer kunnen hergebruiken.”
Naast de verkoop aan consumenten leveren ze grootverpakkingen van 5, 10 of 12,5 kilo aan horeca of cateringbedrijven. Ook voor cadeautjes, relatiegeschenken en kerstpakketten kan je bij hen terecht. Anne: “Het is leuk om op die manier zo veel mogelijk mensen en bedrijven te bereiken met verpakkingsvrije producten.” Op de middellange termijn breiden ze hun groothandelactiviteiten dan ook graag uit in Den Haag. Tessa: “We rijden toch een keer per week naar de markt. Dan is het net zo handig om iets mee te nemen voor de restaurants.”
Ook je eigen weckpot of lege jampotje vullen met granola, dadels of speculaaskruiden? Of gewoon eens een chocoladeframboos proeven? Evie’s klep staat elke donderdag van 10:00 tot 19:00 wagenwijd voor je open op het Prins Hendrikplein.

Potjes & Deksels
Website: www.potjesendeksels.nl
Instagram: @potjesendeksels
Facebook: Potjes & Deksels

Dit interview met Anne en Tessa van Potjes & Deksels werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #6, 2022.