8 september 2023

Katazou

By In heinde, media

De Anna Paulownastraat is een fleurige winkel rijker: Katazou. In deze studio van Debby en Nathalie vind je de leukste items voor je huis, je kind – of gewoon voor jezelf. Eerlijk, duurzaam, en gemaakt in Nederland.

De vonk tussen Debby Bleijenberg en Nathalie Kolle sloeg over op het schoolplein. “Wij vonden elkaar heel leuke moeders,” vertelt Nathalie bij een kop koffie in hun studio. Debby: “De klik was er meteen vanaf het begin.”
Beiden werkten als zelfstandige: Nathalie in de mode en de horeca, Debby als kapster. Ze speelde al langer met het idee om een eigen winkel te openen, met eerlijke, duurzame producten, gemaakt in Nederland. “Nathalie zat regelmatig bij mij in de kappersstoel en op een dag vroeg ik: zou jij met mij een winkel willen beginnen? Ze zei volmondig ja.”
Samen volgden ze een interieurstylisten-opleiding en een naaicursus, en een jaar later schreven ze zich in bij de KvK onder de naam Katazou. Debby: “De samentrekking van de namen van onze dochters Kate en Azou.”
Het eerste jaar reden ze kriskras door Nederland, op zoek naar mooie materialen en vakmensen die voor hen producten konden maken. Nathalie: “In dat proces zijn we beste vriendinnen geworden.” Debby: “De band die wij samen hebben, dat is ongelooflijk.”
De collectie van Katazou is net zo kleurrijk als de naam doet vermoeden. Tassen in vrolijke prints die je aan beide kanten kan dragen, soepele badlakens, een tipitent voor kinderen. Debby: “Wij richten ons op living, fashion, kids.” Het samenstellen van de collectie gaat in harmonie. “We hoeven elkaar bij het uitzoeken van stoffen maar aan te kijken en we weten: deze stof wordt het,” zegt Nathalie. “We hebben vólledig dezelfde smaak.”
Inmiddels hebben ze een vaste groep mensen om zich heen verzameld met wie ze graag samenwerken. “Onder andere naaiers uit Syrië, echte vakmensen,” vertelt Nathalie. “Wij maken schetsen, en leveren zelf alles aan, van de stof tot de rits en de knoopjes.” Debby: “Zij maken dan de patronen en een eerste sample.” Na akkoord volgt productie.
Wat begon met de verkoop van kimono’s groeide uit tot een studio-winkel waar ze onder andere kussens, plaids en lampenkappen verkopen. Maar je kan er ook terecht voor aparte cadeautjes en hebbedingetjes als oorbellen en zeepjes. “Daarnaast geven we andere creatievelingen graag een podium. Zo staat hier bijvoorbeeld ook een handgeschilderd servies.”
Ze verkopen hun items aan particulieren, maar leveren eveneens aan conceptstores in Den Haag, Utrecht en Delft. De collectie wisselt regelmatig; van ieder product hebben ze twee of drie exemplaren. Klanten kunnen ook aangeven dat ze op zoek zijn naar een bepaald kussen of babykleed. “We laten dan de stoffen zien die we hebben, en als je zelf een idee hebt, kunnen we dat in overleg ook laten uitvoeren.”
De knusse studio van Katazou is elke vrijdag van 12:00 tot 17:30 geopend. Bekijk je de spullen liever vanaf bed of bank? Eens in de twee weken showen Debby en Nathalie hun collectie live via hun Instagram-account. Debby: “We studeren niks in. Het loopt zoals het loopt, en we zijn wie we zijn. Het gaat allemaal een beetje chaotisch, maar we krijgen heel leuke reacties.” Interesse? De eerstvolgende live-avond staat gepland op donderdagavond 25 mei van 20:30 tot 22:00 uur.
Van de roadtrips tot het contact met makers en klanten; ze praten erover vol enthousiasme. “We beleven ontzettend veel plezier aan Katazou,” zegt Debby. “Waar het uiteindelijk allemaal naartoe gaat, weten we niet. Het is een reis voor ons, een avontuur.”

Katazou
Anna Paulownastraat 56 A
Website: www.katazou.nl
Instagram: @katazou
Facebook: Katazou

Dit interview met Debby Bleijenberg en Nathalie Kolle van Katazou werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #4, 2023.