11 september 2023

De huishoudwinkel

By In heinde, media

Beeld: Cottenbro Studio

Van badmatten tot borstels, en van theedoeken tot een koffiefilter. Je hoeft er de wijk niet meer voor uit, want bij De Huishoudwinkel in de Piet Heinstraat ligt het allemaal in de schappen.

Schoonfamilie, dat wil nog wel eens botsen. Zo niet in De Huishoudwinkel. Sinds vorig jaar maart runnen Maya Khouw en haar schoonvader Frans Westerduin het pand waar voorheen De Kunstvlieg huisde. “In het Zeeheldenkwartier ontbrak er nog een winkel waar je alledaagse huishoudelijke artikelen kon kopen. Voor een theedoek moest je naar de stad,” vertelt Maya. Frans: “Toen dachten wij: we gaan het zelf doen.”
Wie de winkel binnenstapt, ruikt de geur van zeep en hoort de klanken van rustige jazz. De stellages staan vol met huishoudelijke producten die zijn gemaakt van materialen als hout, emaille en aardewerk. Daartussen prijken planten. Achter de toonbank staan vaten waar klanten flesjes kunnen laten bijvullen met afwasmiddel, allesreiniger en douchegel. Het is duidelijk: deze winkel gaat voor groen, goed en duurzaam. “Vrijwel alle producten testen we zelf,” vertelt Maya. “En wat niet voldoet, komt de winkel niet in.”
Wat opvalt is de aantrekkelijke vormgeving. Of het nu gaat om een Bialetti perculator, of een afwasborstel met een houten schroef waarmee de kop vervangen kan worden. “Veel mensen besteden aandacht aan hun interieur,” zegt Maya. “En wij vinden dat daar ook een mooie borstel bij hoort. Júist omdat je die dagelijks gebruikt.”
Frans, zelf meubelmaker, is vooral gecharmeerd van het gereedschap dat ze verkopen. “Houten bezems bijvoorbeeld. Functioneel, mooi en van goede kwaliteit.” Veel klanten hebben genoeg van producten die na een aantal keer gebruik alweer bij het vuilnis gezet moeten worden omdat ze kapot zijn, zo vertelt Frans. Zij komen voor een product dat wel lang meegaat naar bij De Huishoudwinkel.
Zo staan er op de planken ook stalen pannen zonder antiaanbaklaag die voor gebruik moeten worden ingebrand met olie. “Deze pannen heb je voor het leven. Onverslijtbaar. Niet giftig.” Dat daar soms een ander prijskaartje aan hangt, is logisch, zegt Frans. “Meer arbeid en beter materiaal maakt het product duurder. Maar dan neem je wel iets goeds mee naar huis.”
Inmiddels verkopen ze al honderden artikelen, maar wat ze voor ogen hebben is een winkel met een compleet aanbod van huishoudelijke producten. Maya: “Je kent ze wel: die ouderwetse winkels die tot de nok toe gevuld zijn met van alles en nog wat. Als je daar met de gekste vraag naar binnenstapt, dan staat er iemand die zegt: ja hoor, dat heb ik. Dat is ons doel: een winkel die álles heeft voor je huis.”

De Huishoudwinkel
Piet Heinstraat 102
Website: www.dehuishoudwinkel.nl
Instagram: @dehuishoudwinkel

Dit interview met Maya Khouw en Frans Westerduin van De Huishoudwinkel werd eerder gepubliceerd in het Zeeheldennieuws #4, 2023.