5 november 2023

Station Canfranc

By In media, verre

Midden in de Spaanse Pyreneeën, vlakbij de grens met Frankrijk, verrees aan het begin van de twintigste eeuw het Estación Internacional de Canfranc, een van de mooiste stations van Europa. Onlangs werd in deze monumentale parel een vijfsterrenhotel geopend. Stap door de draaideuren en dompel je onder in de jaren 20.

De trein glijdt door het Aragonese landschap, voorbij Zaragoza, langs valleien waar koeien grazen, over rotsen en rivieren, door tunnels en bossen. Bij onbewaakte spoorwegovergangen klinkt de langgerekte fluittoon van de trein. Steeds langzamer tuffen de wagons naar het noorden. Hoger de bergen op, dieper de Pyreneeën in, tot de machinist een paar kilometer van de Franse grens stilhoudt bij het eindpunt: Canfranc, een klein dorp met een groots station en een rijke geschiedenis.

Het volledige artikel is te lezen in Residence Traveller.