22 mei 2020

Chocola

By In heinde 2 min

Op anderhalve meter afstand van elkaar keken we naar het schap met chocolade, de man en ik. Tientallen kleurige verpakkingen met glanzend gouden letters rondom romige repen. Troostvoedsel.
De man veegde een regendruppel van zijn wang. In het mandje van zijn rollator lagen een pak melk en een netje mandarijnen. Hij zuchtte en keek opzij.
‘Ik zie dat jij ook twijfelt,’ zei hij.
Dat klopte. Ik twijfelde niet alleen aan het soort chocola, maar ook aan de hoeveelheid. Onder normale omstandigheden pak ik altijd een reep extra puur van 100 gram en in een evenwichtige gemoedstoestand neem ik daarvan elke dag een paar blokjes bij de koffie. In stabiele tijden is de reep dan na een week op. Maar sinds 12 maart is de chocola eerder op. Soms de volgende dag al.
‘Waar hou jij van?’ vroeg hij.
Ik zei dat ik extra pure chocola het lekkerst vond, koud uit de koelkast.
Hij schudde zijn hoofd. ‘Ik heb liever melk.’ Hij maakte een breed handgebaar ‘Maar ja. Wélke?’
Ik knikte. Twijfel hing in de lucht. Moest ik hardnekkig proberen vast te houden aan mijn ritme – dagelijks zo’n twee blokjes extra pure chocola – of was deze periode bij uitstek geschikt om mijn gewoontes overboord te gooien, iets anders te proberen en te wennen aan het nieuwe normaal, zeg, dagelijks 27 blokjes alpenmelkchocola met gebroken hazelnootjes.
Ik liet mijn blik glijden over al die wikkels. Even overwoog ik dan maar álle repen en tabletten van 100, 180 en 270 gram wit, melk, puur, met en zonder nootjes, aardbeismaak, sinaasappelflinters, kokosvlokken, zeezoutkorrels en karamellaagjes in mijn mandje gooien.
Maar ja.
De man boog voorover naar het schap, de rubberen bandjes van zijn rollator piepten over de tegels. Hij pakte een reep en las aandachtig de tekst op de wikkel, zijn lippen prevelden de woorden.
‘Weet u het al?’ vroeg ik.
‘Zeker,’ zei de man, daadkrachtig ineens. Hij hield een reep melkchocola met luchtige bubbels omhoog. ‘Deze wordt het.’
Nu kon ik niet achterblijven. Mijn hand reikte naar de chocola recht voor me.
Extra puur, 100 gram.